• Jury Winner A+Awards 2022

residential

Wedge

ΕΤΟΣ
2022

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
Γένι,Λευκάδα

ΕΜΒΑΔΟ
270 m²

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Υπό Κατασκευή

“(…)παρ δ΄ ίσαν Ωκεανού τε ρόάς και Λευκάδα πέτρην, / ηδέ παρ΄ ηέλιοιο πύλας και δήμον ονείρων (…) “ (Όμηρος, «Οδύσσεια»)

“(…)μετωνόμασαν Λευκάδα επώνυμον δοκώ μοι του Λευκάτα, πέτρα γαρ εστί λευκή την χρόαν, προκείμενη της Λευκάδος εις το πέλαγος(…)” (Στράβων, «Γεωγραφικά»)

 

Το όνομα Λευκάδα προέρχεται από τον Όμηρο, ο οποίος αναφέρεται στη «Λευκή Πέτρη» στην Οδύσσεια, δηλαδή στο χαρακτηριστικό λευκό χρώμα των βράχων του νησιού. Τα τριγωνικά πρίσματα της σύνθεσης είναι λευκά, παραπέμποντας στη «Λευκή Πέτρα» του Ομήρου. Συνθλίβουν τους γκρεμούς σαν σφήνες ενώ δημιουργούν νέες χωρικές συνθήκες που ευνοούν την κατοίκηση. Τα σφηνοειδή πρίσματα λειτουργούν τόσο ως νέα εδάφη όσο και ως κελύφη κάτω από τα οποία δομούνται οι χώροι των κατοικιών -οι υπέργειοι και οι ημιυπαίθριοι χώροι- που δημιουργούν την ακολουθία των κενών και των πλήρων του χώρου κάτω από το κέλυφος. Η χάραξη της νοητής συνιστώσας του προσανατολισμού βορρά-νότου καθώς και η γεωμετρία των εντός εκτός και επί ταυτα γωνιών παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη μορφολογική σύνθεση των τριγωνικών, λευκών πρισμάτων. Η χρήση της σφήνας είναι μια βίαιη πράξη καθώς η ίδια η σφήνα κόβει, διασπά και παραμορφώνει οτιδήποτε έρχεται σε επαφή. Η συνδιαλλαγή των σφηνοειδών πρισμάτων και του φυσικού εδάφους μοιάζει με βίαιη πράξη, αλλά στην πραγματικότητα τα πρίσματα αυτά προσαρμόζονται στο τοπίο ακολουθώντας την κλίση του εδάφους και  δημιουργούν τα νέα έδαφη πάνω στα οποία ορίζονται οι νέες χωρικές συνθήκες.

Η σχεδιαστική πρόταση αφορά ένα συγκρότημα δύο ιδιωτικών κατοικιών, πανομοιότυπων μεταξύ τους, τόσο μορφολογικά όσο και εννοιολογικά.

Η κατοικία-[V] αποτελείται από εναλλαγές κλειστών,ανοιχτών και ημιυπαίθριων χώρων. Όλοι οι χώροι αυτοί βρίσκονται κάτω από το λευκό κέλυφος. Ο ξενώνας βρίσκεται σε υψηλότερο επίπεδο,είναι υπόσκαφος και ακολουθεί τη γεωμετρία της σφήνας.

Η [v]-κατοικία αποτελείται από χώρους διημέρευσης και διανυκτέρευσης οι οποίοι είναι διατεταγμένοι σε σειρά ,σε ένα υπέργειο τμήμα και σε ένα υπόσκαφο ακολουθώντας μια γραμμική διάταξη. Το τριγωνικό πρίσμα φαίνεται να έχει σφηνωθεί στο φυσικό έδαφος. Τέμνει την κατοικία στα δύο, φιλτράροντας και διαχωρίζοντας τις λειτουργίες:τους χώρους διημέρευσης από τους χώρους διανυκτέρευσης. Έτσι οι χώροι του καθιστικού και της κουζίνας βρίσκονται στο υπέργειο τμήμα εντός του λευκού κελύφους ενώ οι χώροι των υπνοδωματίων βρίσκονται στο υπόσκαφο τμήμα.

FOLLOW US