Hotel

Athens Boutique Hotel

ΕΤΟΣ
2021

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
Αθήνα, Κουκάκι

ΕΜΒΑΔΟ
550 m²

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Υπό Κατασκευή

Το έργο αφορά στην αναδιαμόρφωση υφιστάμενου κτιρίου γραφείων σε ξενοδοχείο τύπου ‘’Boutique Hotel’’.

Η γεωγραφική θέση του κτιρίου αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα στην αναδιοργάνωση των εσωτερικών χώρων και καθόρισε το τελικό αποτέλεσμα. Στόχος του σχεδιασμού ήταν η δημιουργία ενός μοντέρνου χώρου φιλοξενίας, με αναφορές στο ύφος των δεκαετιών του 60’ και του 70’, χωρίς όμως να απομακρύνεται από την υπάρχουσα ταυτότητά του. Για το λόγο αυτό επιλέχθηκε η διατήρηση του κελύφους με στοχευμένες τροποποιήσεις στο περίγραμμα και μεταβολές κυρίως στην εσωτερική διαμόρφωση των επιπέδων, στις αναλογίες και στα υλικά των όψεων.

Σε επίπεδο κάτοψης στόχος ήταν η εκμετάλλευση των τετραγωνικών μέτρων, ώστε οι νέοι χώροι να απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες της εφήμερης κατοίκησης και στη δημιουργία ενός μη συμβατικού δικτύου δωματίων και κοινόχρηστων χώρων, το οποίο να μεγιστοποιεί τις θετικές ποιότητες του κτιρίου και να ελαχιστοποιεί τους περιορισμούς.

Βασικό εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση αποτέλεσε η χρήση κανάβου στον εσωτερικό καταμερισμό των χώρων, διαχωρίζοντας τις ζώνες ύπνου και διημέρευσης, στις οποίες ενσωματώνονται και οι λειτουργίες λουτρού και μικρο-κουζίνας. Η κυκλοφορία ξεκινά από το βόρειο τμήμα του κτιρίου, κατανέμεται κεντρικά στα δωμάτια τα οποία τοποθετούνται περιμετρικά μικρού διαδρόμου, ώστε να εκμεταλλεύονται τη θέα της περιοχής προς την Ακρόπολη αλλά και τον φυσικό φωτισμό και αερισμό των χώρων.

Στις όψεις στόχος του σχεδιασμού ήταν η ενοποίηση της τυπολογίας των ανοιγμάτων και των εξωστών και η κατάργηση-καθαίρεση των ανοιγμάτων που δεν ακολουθούν την ίδια τυπολογία περιμετρικά του κτιρίου. Οι προσθήκες των μικρών εξωστών επί της ανατολικής και της δυτικής πλευράς του κτιρίου, δεν μεταβάλλουν τη βασική διαμόρφωση του φέροντος οργανισμού, καθώς το μέγεθός τους συνιστά εξαιρετικά μικρή επιρροή στη συνολική φόρτιση του φέροντος οργανισμού.

Η χρήση πλακιδίων γκρι απόχρωσης και υφής πετρώματος μαρμάρου και το καδράρισμα των παραθύρων εξυπηρετεί το συνολικό χειρισμό των όψεων του κτιρίου διατηρώντας παράλληλα κοινό ύφος, χρωματολόγιο και υλικότητα με τις επιλογές στην εσωτερική διαρρύθμιση. Ταυτόχρονα, οι γκρι αποχρώσεις, οι γεωμετρικές γραμμές  και η φύτευση στο εσωτερικό και στο εξωτερικό χρησιμοποιούνται για να εναρμονιστεί το ξενοδοχείο με το περιβάλλον του και να το ενοποιήσουν με τη ζώνη πρασίνου που υπάρχει απέναντι από την κεντρική είσοδο στο νότιο τμήμα του κτιρίου.

FOLLOW US