residential

Frame House

ΕΤΟΣ
2019

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
Πάτρα

ΕΜΒΑΔΟ
200 m²

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Υπό Κατασκευή

H συνθετική πρόταση αφορά τον σχεδιασμό μιας κατοικίας δύο επιπέδων στο προάστιο Έξω Αγυιά  , βορειοανατολικά της Πάτρας. Σημείο αναφοράς για την σύνθεση της αποτέλεσε η συνδιαλλαγή της κατοικίας  με το φυσικό περιβάλλον και η ενσωμάτωση της σε αυτό. Βασικό στοιχείο της σύνθεσης υπήρξε ο ρόλος του φυσικού φωτός και ο τρόπος που αυτό εισχωρεί στην κατοικία, καθώς και η θέα προς την θάλασσα.

Η κεντρική ιδέα της πρότασης βασίζεται στην έννοια της «αιώρησης» .Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της έντασης που δίνεται στο ανώτερο επίπεδο της κατοικίας ,μέσω του «κάδρου»-πλαισίου που διατρέχει περιμετρικά την όψη του «κλειστού» όγκου άνωθεν σε αντιδιαστολή με τον «ανοιχτό» όγκο του χαμηλότερου επιπέδου, ο οποίος διατρέχεται από ένα συνεχές υαλοστάσιο στην όψη. Αυτό δημιουργεί οπτικά την αίσθηση ότι το επάνω επίπεδο αιωρείται στον χώρο.

Οι χώροι διαρθρώνονται σε δύο επίπεδα και οι όγκοι του κτιρίου διατάσσονται  με τέτοιον τρόπο ώστε να επιτρέπουν την παρουσία του φυσικού φωτός σε όλους τους εσωτερικούς χώρους του κτιρίου. Λειτουργικά οι χώροι ακολουθούν κεντρική ιδέα και κατ’ επέκταση την μορφολογία της σύνθεσης- οι χώροι διημέρευσης τοποθετούνται στο κατώτερο επίπεδο ,όπου το υαλοστάσιο δημιουργεί μια αίσθηση εξωστρέφειας και «επικοινωνίας» με το φυσικό  περιβάλλον και οι χώροι διανυκτέρευσης τοποθετούνται στο επάνω επίπεδο, όπου ο πιο κλειστός όγκος δημιουργεί την αναγκαία εσωστρέφεια και ιδιωτικότητα για τους χώρους αυτούς.

Τέλος, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην δημιουργία ενός αίθριου στο κέντρο του όγκου άνωθεν, καθώς με αυτό τον τρόπο εντείνεται η εσωστρέφεια και ,ταυτοχρόνως προσδίδεται στους χώρους που διαρθρώνουν τον όγκο αυτόν η απαραίτητη φωτεινότητα μέσω της εισχώρησης του φυσικού φωτός από το άνοιγμα του αίθριου.

FOLLOW US